Duidelijke richtlijn
voor veilige
Appartementen-
complexen 

De handreiking

Tips en maatregelen voor veilige plaatsing van zonnepanelen en EOS op appartementencomplexen

Het is een mooie ontwikkeling: de energietransitie. De wens om fossiele brandstof steeds meer te vervangen voor duurzame energiebronnen. Denk aan windkracht, waterkracht en zonne-energie. Maar deze energiebronnen zijn vaak onregelmatig beschikbaar. De zon schijnt niet altijd, maar het aantal zonnepanelen op daken neemt toe. Daarom maken we steeds meer gebruik van Elektriciteit Opslag Systemen, EOS genoemd. Zodat we zoveel mogelijk energie kunnen opslaan en gebruiken op een later moment. Vooral appartementencomplexen maken hier steeds meer gebruik van, met name in combinatie met zonnepanelen. Een mooie vooruitgang, maar het betekent tegelijkertijd dat er steeds meer vragen komen over de veiligheid rondom deze grote accu’s en zonnepanelen.

Een duidelijke richtlijn voor veilige appartementencomplexen

De energietransitie is in zo’n rap tempo onderdeel aan het worden van onze samenleving, dat we het bijna niet kunnen bijbenen. Lange tijd was er dan ook veel onduidelijkheid over de juiste richtlijnen voor het installeren van een EOS in combinatie met zonnepanelen. Bijvoorbeeld bij de plaatsing van een Elektriciteit Opslag Systeem op daken van (collectieve) woongebouwen. Deze vorm van plaatsing kent risico’s die nieuw zijn ten opzichte van de plaatsing van een EOS op de grond. Er waren zoveel verschillende adviezen in omloop dat wij besloten dat er een specifieke handreiking moest komen. Een actueel advies over het juist installeren van Elektriciteit Opslag Systemen en zonnepanelen op daken van collectieve woongebouwen. Met mede als doel om het zo makkelijk mogelijk te maken voor VvE’s, woningcorporaties en eigenaren van appartementencomplexen om de juiste keuzes te maken op het gebied van verduurzaming, energiebesparing en veiligheid.

Handreiking elektriciteit opslag systemen

Live webinars 15, 16, 20 en 22 oktober

Naar aanleiding van de livestream van 13 oktober heeft u nu de mogelijkheid om uw vragen te stellen in een aantal verdiepende webinars.